Van generatie op generatie

Tweedaagse Winterschool: de maatschappelijke context van generaties in Nederland in contextueel perspectief
5-6 januari 2022 Huissen

Mensen leven in generaties en generaties volgen elkaar ‘dakpansgewijs’ op. Grootouders, ouders, kinderen en kleinkinderen leven op hetzelfde moment, maar in een andere tijd. Hetzelfde geldt voor babyboomers en millennials. In deze tweedaagse verbinden we het begrip ‘generatie’ met families én de samenleving. In de familie volgen generaties elkaar om de 20 tot 30 jaar op. In de samenleving gaat het twee keer zo snel: sociologisch is een generatie een groep leeftijdgenoten uit een periode van ongeveer 15 jaar. In Nederland kennen we op dit moment 7 generaties: van de vooroorlogse, stille generatie (rond 1930) tot generatie Alpha (geboren na 2015).

Van elke generatie brengen we life-events (1e dimensie), geïnternaliseerde waarden en overtuigingen (2e dimensie), genderbepaalde rollenpatronen (3e dimensie) en relationeel-ethische verwikkelingen (4e dimensie) in beeld. We doen dat met een pastorale blik – hoe werken de generaties van de samenleving door in kerkelijke gemeenschappen? Hoe kleurt de tijdgeest de spiritualiteit? Wat valt er bijbels-theologisch over ‘generaties’ te zeggen? Bv. wat is de theologische strekking van de Hebreeuwse uitdrukking ‘Ledorwador’, van-geslacht-op-geslacht?!

In deze winterschool bestuderen en trainen we aan de hand van literatuur en casuïstiek hoe het contextueel-pastorale perspectief pastores helpt in hun reflectie en hun werken met mensen uit verschillende generaties. De winterschool wordt aangeboden voor pastores in brede zin: predikanten, geestelijk verzorgers en kerkelijk werkers. Deelnemers krijgen vooraf toegang tot een digitale reader met artikelen over het thema en kunnen ook zelf casuïstiek inbrengen. Basiskennis van de contextuele benadering wordt verondersteld.

(De winterschool is niet geschikt als introductie in het contextuele gedachtegoed. Daarvoor verwijzen we naar de introductiecursussen die regelmatig worden gegeven.)

Data: donderdag 5 januari 2023 (start 10.30 uur) en vrijdag 6 januari 2023 (eind 16.00 uur)

Plek: Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen www.kloosterhuissen.nl

Kosten: € 460,00

Begeleiding: opleiders contextueel pastoraat - Kees Bregman en Annette Melzer-Rietveld

 Aanmeldformulier Winterschool 2023 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 5 december 2022

 Inlichtingen bij Kees Bregman, M 06 17256544 E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.