Winterschool/Voorjaarsschool over rouw

Winterschool/Voorjaarsschool: Rouw in contextueel perspectief
3-4 januari en 23-24 mei Huissen

Daar de Winterschool Rouw in contextueel perspectief op 3 en 4 januari 2019 is volgeboekt organiseren wij een Voorjaarsschool op 23 en 24 mei 2019 over hetzelfde onderwerp.

Bijstaan van mensen die in rouw zijn is een belangrijk deel van het werk van pastores. Een naaste verliezen aan de dood is een existentieel-menselijke ervaring. Behalve dat iemand in rouw persoonlijk diep geraakt is en zichzelf moet hervinden, veranderen ook de onderlinge verhoudingen in een gezin, familie of vriendenkring wanneer één uit hun midden is weggevallen. In contextueel perspectief vragen we naar ‘de onverbrekelijke band’ die blijft, ook na de dood. Wat gebeurt er in het licht van loyaliteit wanneer mensen rouwen? Kan de balans van geven en nemen tussen twee mensen nog bewegen wanneer een van hen overleden is? Kan postuum de last van schuld verlicht worden? Hoe herschikken zich de balansen en wat zijn de kansen voor dialoog tussen broers en zussen wanneer beide ouders zijn overleden?
In deze winterschool bestuderen en trainen we aan de hand van literatuur en casuïstiek hoe het contextuele perspectief pastores helpt in hun bijstaan van rouwenden. We maken onderscheid tussen ‘normale’ en ‘gecompliceerde’ rouw en wegen af welke hulp de contextueel geschoolde pastor kan bieden en wanneer samenwerking met of verwijzing naar een in rouw gespecialiseerde psychotherapeut wenselijk is.
De winterschool wordt aangeboden voor pastores in brede zin: predikanten, geestelijk verzorgers, korpsofficieren (Leger des heils), pastores bij de krijgsmacht en kerkelijk werkers (GPW). Deelnemers krijgen vooraf een (digitale) reader met artikelen over het thema toegestuurd en kunnen ook zelf casuïstiek inbrengen.
Basiskennis van de contextuele benadering wordt verondersteld. De winterschool/voorjaarsschool is niet geschikt als introductie in het contextuele gedachtegoed. Daarvoor verwijzen we naar de introductiecursussen in januari en mei 2019.

Locatie: Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen www.kloosterhuissen.nl 
Kosten: € 400,00
Begeleiding: opleiders contextueel pastoraat - Kees Bregman en Annette Melzer

Aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Aanmeldformulier Winterschool 2019

Aanmeldformulier Voorjaarsschool mei 2019

Accreditaties: PKN - open erkend aanbod 32 studiebelastinguren waarvan 14 contacturen; SKGV 3 punten Vakbekwaamheid.

Literatuur:

De onvermoede derde. Inleiding in het contextueel pastoraat, Aat van Rhijn en Hanneke Meulink-Korf, uitgave Meinema Zoetermeer 2002, ISBN 90 211 3821 2
- Opnieuw aangesproken. Doordenken op contextueel pastoraat, Hanneke Meulink-Korf 
Gorinchem 2013 ISBN 978 905263 481 4. Verkrijgbaar via het secretariaat. [Hieruit: par 5.1 en 9.3]
De onverbrekelijke band. Inleiding & ontwikkelingen in de contextuele therapie van Nagy, Annelies Onderwaater, Amsterdam 20159hzn ISBN 978 90 265 2274 1 [Hieruit: hoofdstuk 11 – Rouw vanuit contextueel perspectief]
Handboek Rouw Rouwbegeleiding Rouwtherapie. Tussen presentie en interventie, red. Johan Maes & Harriëtte Modderman, Witsand uitgevers Antwerpen 2014 ISBN 978 94 9201 103 9 
- Tussen geven en nemen. Over contextuele therapie, Ivan Boszormenyi-Nagy en Barbara R. Krasner, Haarlem 1994 (oorspr. Engels 1986) ISBN 90 6020 668 1