Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn eveneens de Column van Neely Kok en Contextueel Gezien van Inge Hoek.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave september 2018

Redactie

De redactie bestaat uit Wessel Westerveld (eindredactie),Mendie Hofma (eindredactie)  Helmer le Cointre, José de Groot, Neely Kok, Annette Melzer, Ko Sent, Ilse Siebesma, David van Veen en Judith van der Werf.

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Narratio te Gorinchem; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten Herfst  2018, "Om van grense nate te maak" - een internationaal nummer

Het Internationale Nummer. Inmiddels is het contextueel-pastorale gedachtengoed uitgewaaierd naar andere landen en we waren nieuwsgierig naar een geluid van buiten. De meeste bijdragen komen dan ook niet van eigen bodem, maar uit contreien als Zuid-Afrika, Hongarije en Transsylvanië (Roemenië). We zijn – dat in de eerste plaats – erg blij met de bijdragen. U moet weten, dat de stukken uit Hongarije en Transsylvanië in het Nederlands (!) zijn aangeleverd. De stukken uit Zuid-Afrika zijn in het Afrikaans geschreven. Wij denken dat u dit niet alleen zult begrijpen, maar ook leuk vindt om te lezen.Voor het gemak hebben we bij deze artikelen waar nodig een klein woordenlijstje toegevoegd. De titel diende zich aan uit één van de bijdragen uit Zuid-Afrika. Om van grense nate te maak (om van grenzen naden te maken). Naar een uitspraak van de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog – u komt het vanzelf tegen als u het nummer leest.