Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn eveneens de Column van Neely Kok en Contextueel Gezien van Inge Hoek.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave december 2017

Redactie

De redactie bestaat uit Roel Bosch (voorzitter en eindredactie), Ineke Breugem (administratie),  José de Groot, Inge Hoek, Neely Kok, Annette Melzer, Ilse Siebesma, Judith van der Werf en Wessel Westerveld

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Narratio te Gorinchem; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten Winter, Broers en zussen

Broers en zussen: hoe zit dat, hoe werkt dat, voor wie ben je dat en hoe dan, wie hebben je die hoedanigheid gegeven, en wat als je zonder bent – wat mis je dan, en wat als ze ‘half’ zijn en jij dus ook (wat zijn ze - en jij dan ook – dan trouwens voor die andere helft…?), of ‘stief’, ‘pleeg’, eeneiig of twee-eiig, of gehandicapt? En ga zo maar door…

Broers en zussen: als je het één of andere (broer of zus) bent, heb je het één of andere ook. Daar zit wel een mooie balans in. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vrienden en vriendinnen. Maar die kies je dan weer zelf uit op zo’n beetje hetzelfde moment als je door hen wordt gekozen. Dat zelf kiezen en gekozen worden geldt voor broers of zussen niet. Ze zijn er (of niet). Gegeven – natuurlijk (what’s in a word)

Broers en zussen: je zou kunnen zeggen: uit een. Of beter: twee. Een vader en een moeder. Hoewel ook dát aan veranderingen onderhevig is. Maar: ze delen eenzelfde oorsprong, broers en zussen. In de regel. Zo’n 15 - 20 jaar grofweg gemiddeld bij een, en dan uit een. En af en toe op gezette tijden weer bijeen. Op bijvoorbeeld een familiedag.

In dit nummer gaan bekende en onbekendere contextueel geschoolden en geïnteresseerden met ‘broers en zussen’ aan de gang. Allemaal vanuit een eigen invalshoek. Door iemand die veel verstand heeft van broers en zussen en contextueel denken te interviewen bijvoorbeeld. Of door vanuit de eigen ervaring te bespiegelen. Door een goed boek te lezen, of een boek goed te lezen. Door een casus te beschrijven vanuit de pastorale of therapeutische praktijk. Door je er opnieuw door te laten aanspreken – die broers en zussen. Afijn, lees het, en, als je broer of zus bent, wees het – als nieuw.