Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn Contextueel Gezien van Inge Hoek en Uit de kast.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave juni 2019

Redactie

De redactie bestaat uit José de Groot (voorzitter a.i.), Wessel Westerveld en Mendie Hofma (eindredactie),  Helmer le Cointre, Annette Melzer, Ko Sent, Ilse Siebesma en David van Veen

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Skandalon te Middelburg; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten zomer 2019, Passend spreken

In dit nummer vliegen we vanuit allerlei perspectieven ‘het gesprek’ aan. Kees Bregman trapt af met een doordachte Opnieuw Aangesproken over ‘passend spreken’. Een bespiegeling op het in het Engels taalgebied gebruikte woord ‘due’ helpt het denken hierover verder. Daarna neemt krijgsmachtpredikant Ko Sent het passend spreken onder vuur – ook letterlijk: wanneer de kogels om je oren vliegen, is de dialoog overstemd… En hoe dan toch passend te spreken… Annette Melzer en José de Groot verkennen samen – aan de hand genomen door een casus – de grenzen en kansen van de dialoog die zoekt naar de kiemen van vertrouwen, terwijl vervolgens Helmer le Cointre de dialoog als het ware over een liturgische boeg gooit, met een prachtig voorbeeld uit zijn kerkelijke praktijk, waarin beelden, vormen, klanken, lichaamsdelen en de Goede Vrijdag op helende wijze in gesprek gaan. En nu we dan toch scherp aan de liturgische wind zeilen, kan een gesprek met het Woord niet uitblijven: Wessel Westerveld plaatst overwegingen bij de dialogen in en van het verhaal over de Verloren Zoon (als die titel de lading dekt…) Die verloren zoon kwam thuis – en dat geldt ook voor de vrouw uit de column van Annette Melzer, in wier taal Annette liefdevol instapt en zij zo samen ‘thuiskomen’. In Contextueel Gezien bekijkt Inge Hoek de Japanse film Shoplifters.Tenslotte een rectificatiestuk dat hoort bij het verhaal over Eckhardt van Helmer Le Cointre uit het vorige nummer Filosofie.