Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn eveneens de Column van Neely Kok en Contextueel Gezien van Inge Hoek.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave maart 2018

Redactie

De redactie bestaat uit Roel Bosch (voorzitter en eindredactie),  José de Groot, Neely Kok, Annette Melzer, Ilse Siebesma, Judith van der Werf en Wessel Westerveld (eindredactie)

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Narratio te Gorinchem; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten Voorjaar 2018, Mannen

Het begon met een advertentie van SIRE, Ideële Reclame. ’Laat jongens jongens zijn!’ Dus wild spelen, in bomen klimmen, hun knieën kapot vallen en zo. Op die campagne volgde een hausse aan reacties. Alsof er geen jongens zijn die boeken lezen en meisjes die hun knieën kapot vallen.

Heb je eenmaal die vragen in je hoofd, dan zie je steeds meer. Een gouden race bij de Olympische Spelen. Een euforische coach is trots op zijn pupil. Jeroen Otter: ‘Schulting rijdt met ballen in de broek.’ En wie dat niet wist: Schulting is Suzanne.

Wat doet het met een mens, als hij of zij in een mal geperst wordt? En wat doet het, voor ons als mensen met een contextuele bril, als naast de familielegaten en delegaten ook een geslachtsprofiel als (de)legaat wordt meegegeven? Nemen we van die vraag ook iets mee in onze benadering van de ander, die man of vrouw, die zoekende mens, die mens die op een eigen manier de toekomst in wil gaan? Met of zonder ballen?

De vragen leken prangend, maar de manier om er in te gaan staan en er over te gaan schrijven riep toch nog wel wat problemen op. De verbinding tussen de maatschappelijke man/vrouwverwachtingen enerzijds en de contextuele benadering anderzijds ligt niet voor de hand. In dit nummer geven de schrijvers aanzetten, en bieden ze een manier van kijken en denken aan. We hopen dat u daar als lezer weer verder mee kunt kijken, denken en handelen!