Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn Contextueel Gezien van Inge Hoek en Uit de kast.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave Jaargangen december 2019

Redactie

De redactie bestaat uit José de Groot (voorzitter a.i.), Wessel Westerveld en Mendie Hofma (eindredactie),  Helmer le Cointre, Annette Melzer, Ko Sent, Ilse Siebesma en David van Veen

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Skandalon te Middelburg; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten Winter 2019, Grootouders

Dit winternummer een special over ‘grootouders’. Het begint met een grondig vooronderzoek naar grootouders en contextueel denken in ‘Opnieuw Aangesproken’ van Annette Melzer en Kees Bregman. Vervolgens neemt Marnix van der Sijs ons mee naar grootvader Jakob, onder de prikkelende titel: “Heeft Jakob zich een beetje ‘verzegend’?” Voor liefhebbers van een contextuele blik op Bijbelverhalen met een creatieve inslag. Dan buigt Henk Vrielink zich over laat ik zeggen de grootouders vandaag de dag. Die niet van gisteren zijn en ook weer wel. Opa in het echt vervolgens: een tweeluik, over opa komt (Helmer le Cointre) en opa gaat (Wessel Westerveld). Daarna volgt een prachtige exercitie van Kees Bregman over hoe ongerechtigheid en barmhartigheid doorwerken van geslacht op geslacht, volgens het beeldverbod in de Tien Geboden. Bevrijdend! Helemaal Exodus dus... Over de intergenerationele dynamiek die inmiddels volop is aangestipt, heeft Ko Sent een goed boek gelezen, waar hij inspirerend over schrijft. Dan wordt het tijd voor wat ‘lichters’ (mooi woord, hè, in deze donkere dagen...) Nou ja, lichters... Het is in elk geval dansend geschreven, wat ons uit betrouwbare bron (naam bij de redactie bekend) over grootouderperikelen ter ore gekomen is. Omdat we denken, dat het herkenbaar is, besloten we het te plaatsen. Tenslotte maakt Inge Hoek de kijker in ons wakker – ze schrijft over een film, waarvan we denken: ga die zien!


Het volgende nummer is een wat ander nummer dan anders: een glossy. Wie doet daar niet aan vandaag de dag? Wij dus ook. Deze glossy is geschreven naar aanleiding van de 100ste geboortedag van Ivan Boszormenyi-Nagy (19 mei 1920). Het zal een bewaarnummer worden over het contextueel-pastorale denken, in taal die ook voor niet geschoolden in dit veld toegankelijk zal zijn. Hopen wij...
Wessel Westerveld