Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn Contextueel Gezien van Inge Hoek en Uit de kast.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave september 2019

Redactie

De redactie bestaat uit José de Groot (voorzitter a.i.), Wessel Westerveld en Mendie Hofma (eindredactie),  Helmer le Cointre, Annette Melzer, Ko Sent, Ilse Siebesma en David van Veen

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Skandalon te Middelburg; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten herfst 2019, Woede

De emotie ligt dicht aan de oppervlakte in deze editie van Contextuele Berichten, zoals onmiddellijk te zien is aan de foto’s die Marleen Berg ook deze keer weer aanleverde. Woede is er in vele vormen en in dit nummer wordt dan ook een breed spectrum besproken.Voor nu hebben we gekozen voor de onderdrukte woede zoals die zich kan voordoen in een kerkelijke gemeente en een voorbeeld van explosieve woede, in dit geval in een instelling.

Daarnaast is er de bespreking van de woede van Achilles: over de gevolgen van het uitblijven van passende zorg voor militairen. De rubriek ‘Uit de kast’ brengt ons bij het conflict in Noord-Ierland. In alle artikelen klinkt de vraag: wat zit er achter die woede? Verdriet, machteloosheid, geleden onrecht? Op dat laatste denkt Nel van Doorn vanuit haar persoonlijke ervaring door en zij raakt daarbij ook aan het verhaal van Job. Paulien Couvée bespreekt een ander bijbels verhaal: wat leren we van Jezus’ woede? ‘Opnieuw Aangesproken’ biedt ons weer een helder kader van waaruit we verder kunnen denken (of op terug kunnen grijpen). Met dit stormachtige nummer gaan wij de herfst in.