Contextuele Berichten

Sinds 1995 is Contextuele Berichten het vaktijdschrift voor het contextueel pastoraat. Het blad verschijnt viermaal per jaar. Aan de hand van concrete thema's in het persoonlijke leven, in de wereld van de pastorale praktijk, maar soms ook in maatschappelijk en politiek verband krijgen de contextuele begrippen in Contextuele Berichten diepte en kleur. Vooral voor hen die de opleiding volgen of gevolgd hebben is het blad een goed middel om contextuele theorie en pastorale praktijk met elkaar te blijven verbinden. Typisch contextuele begrippen als loyaliteit, legaat, parentificatie, balans van geven en nemen, meerzijdig gerichte partijdigheid, roulerende rekening en ontschuldigen, komen regelmatig in de artikelen aan de orde. Daarnaast wordt gezocht naar verbindingen tussen het contextuele gedachtegoed en bijbels-theologische bezinning..

Elk nummer begint met de rubriek Opnieuw aangesproken, verzorgd door Annette Melzer en Kees Bregman, waarin zij de relevante contextuele begrippen verbinden met het thema. Vaste rubrieken zijn Contextueel Gezien van Inge Hoek en Uit de kast.

Inhoudsopgave verschenen jaargangen

De inhoud van de verschenen jaargangen van Contextuele Berichten vindt u hier:

Inhoudsopgave maart 2019

Redactie

De redactie bestaat uit José de Groot (voorzitter a.i.), Wessel Westerveld en Mendie Hofma (eindredactie),  Helmer le Cointre, Annette Melzer, Ko Sent, Ilse Siebesma en David van Veen

Redactiesecretariaat, administratie en abonnementen: Ineke Breugem, Galjoot 1, 3123 BE Schiedam, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Contextuele Berichten wordt uitgegeven door Skandalon te Middelburg; een abonnement kost € 30,00 per jaar.

Laatste nummer: Contextuele Berichten Voorjaar 2019, Filosofie

In het laatste nummer worden verschillende filosofen besproken. Buber en Levinas passeren de revue; hun gedachten en ook het gesprek tussen hen geven verdieping aan het contextuele denken. In Opnieuw Aangesproken neemt Kees Bregman ons hierin mee, maar ook in het interview met Renée van Riessen komt de verhouding tussen deze twee denkers aan de orde. Helmer le Cointre laat ons kennismaken met Eckhart. Zijn beschouwingen over de verhouding tussen God en mens werpen ook een ander licht op wat er tussen mensen gebeurt.
En dan zijn er anderen: langs andere wegen en zelfs met een heel ander vocabulaire komen ze op gedachten, die raken aan wat Nagy geschreven heeft. In de redactiebespreking van dit nummer kwam meer dan eens aan de orde hoezeer het contextuele denken om taal gaat; en hoe lastig het is om precies te pakken wat een auteur bedoelt met een woord.
Op indringende wijze spreekt Flasspöhler over ‘Verzeihung’. De bespreking door Annette Melzer van Flasspöhlers gedachten raken aan vergeving, exoneratie en hertaxatie… In het artikel van Ko Sent over Avishai Margalit krijgen ethiek en moraal een nieuwe betekenis. Margalit onderscheidt tussen dikke relaties (de mensen die je na staan) en dunne relaties (de mensen met wie de band oppervlakkiger is). Wat passend is in de ene relatie hoeft dat in de andere niet te zijn. Naar een verband met het denken van Nagy hoef je niet lang te zoeken…
En over dikke relaties gesproken: nadat ze vele, vele jaren redactielid is geweest en ons aan het denken zette met haar columns, levert Neely Kok in dit nummer haar laatste column af. Ze heeft afscheid genomen van de redactie. Neely veel dank voor je inzet!

Mendie Hofma